Optimaliseer het ordervoorbereidingsproces in uw magazijn

Ordervoorbereiding of orderpicking is een cruciaal proces voor elk magazijn dat goederen opslaat. Door het orderpicking proces te optimaliseren kan u de productiviteit en snelheid in uw magazijn aanzienlijk verhogen.

Optimaliseer het ordervoorbereidingsproces in uw magazijn

Wat betekent ordervoorbereiding of picking?

Het voorbereiden van bestellingen in het magazijn of  orderpicken  bestaat uit het verzamelen van goederen uit de opslagruimte om de bestelling van een klant gereed te maken. Dit geldt niet alleen voor bedrijven die actief zijn in e-commerce, maar voor alle bedrijven die een magazijn gebruiken in hun productie.

Deze procedure kan op verschillende manieren worden uitgevoerd: van de eenvoudigste manier, waarbij een operator het magazijn doorkruist en alle artikelen verzamelt, tot de geautomatiseerde magazijnsystemen die de efficiëntie van de magazijnlogistiek verbeteren.

Ongeacht hoe de bestelling wordt voorbereid, het verloop van  "orderverzamelen" of "picking" ontwikkelt zich in verschillende stappen.

 

Stadia van ordervoorbereiding in een magazijn

Kennis van alle stadia van ordervoorbereiding of orderpicking is cruciaal voor een goede magazijnorganisatie en -beheer. Deze stadia zijn onderverdeeld in:

Fase 1: pre-planning

Dat staat voor het verzamelen van bestellingen en alle gerelateerde gegevens, bijvoorbeeld afleverbonnen. Om dit proces te vereenvoudigen, hebben WMS-magazijnbeheersystemen (Warehouse Management Systems, zoals Gigasoft WMS software) de taak om het prioriteitsniveau van bestellingen vast te leggen en te definiëren.

Fase 2: bewegingen in het magazijn

Wanneer de "man-to-goods" logica wordt toegepast voor orderverzameling, gaat bij het picken veel tijd verloren en worden tijd en middelen verspild. Dankzij systemen die werken volgens het “goods-to-man” principe zoals de Modula lift, doorrolstellingen of rollenbanensystemen wordt deze fase vereenvoudigd en de productiviteit verbeterd.

Fase 3: tijdsverloop

De tijd nodig voor het verzamelen van de goederen, is afhankelijk van hun locatie. Het artikel kan bijvoorbeeld op het bovenste niveau van een conventionele stelling bevinden of op grondniveau. De picker zal langer bezig zijn met deze goederen te verzamelen dan wanneer ze op ergonomische hoogte liggen. Daarnaast kan het ook zijn dat de goederen eerst uit een doos gehaald moeten worden. Bovendien moet bij traditionele opslagsystemen ook rekening gehouden met  de  mogelijkheid dat voorgaande fasen (inventarisatie of opslag) mogelijks niet correct zijn uitgevoerd.

Fase 4: verificatie en ordervoorbereiding voor verzending.

In deze laatste fase wordt gecontroleerd of alle voorgaande stappen correct zijn uitgevoerd, evenals de etikettering van de producten en de voltooiing van het voorbereidingsproces of het retourproces.

 

Een automatisch magazijn voor efficiënt picken

Het belangrijkste voordeel, voortgebracht door gebruik van het geautomatiseerde opslagmagazijn van Modula bij orderpicking, is de toegenomen snelheid en precisie in vergelijking met andere, meer traditionele oplossingen die op de markt verkrijgbaar zijn. Door de grote verscheidenheid aan opties kan het nu, meer dan ooit, de voorbereiding van bestellingen verbeteren en fouten helpen voorkomen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om de correcte locatie van het gewenste product in de lade te bepalen door middel van visuele indicatie zoals een laserpointer en LED-balk of alfanumerieke LED-balk. Daarnaast kan er gewerkt worden met drop-to-light systemen die aanduiden in welke bak het product moet geplaatst worden. Zo kunnen er makkelijk én foutloos meerdere orders tegelijk verwerkt worden.

Een geautomatiseerd magazijn met intelligente software (WMS) betekent een georganiseerde productmix, een efficiënte logistiek en een innovatief bedrijf.

 

Wilt u meer weten over magazijninrichting en een geoptimaliseerd picking proces?

Wilt u uw magazijn ook optimaal inrichten? Met de juiste opslagsystemen, wms software en rollenbanen kan u uw productiviteit en efficiëntie verhogen. Vraag hier een gratis audit aan om te weten te komen hoe u uw magazijninrichting nog kan optimaliseren.

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Ik wil graag

Ik wil graag