Verhoog de veiligheid in uw magazijn

Veiligheid in het magazijn is een fundamenteel element voor een doeltreffend werkplaatsbeheer en heeft invloed op de kwaliteit van de productie en van uw werkplaats. Een veilig magazijn betekent minder ongevallen, minder problemen en minder vertragingen of incidenten tijdens processen.

Verhoog de veiligheid in uw magazijn

Deze laatste factoren hebben voornamelijk negatieve gevolgen voor uw personeel. Maar ze kunnen ook de financiële gezondheid van uw bedrijf beïnvloeden. Regelmatige ongevallen betekenen een vermindering van de efficiëntie en kunnen leiden tot vervanging van personeel, extra werving, zware verzekeringspolissen en overheidsinspecties.

Voor het elimineren van alle kritieke factoren die bijdragen aan een minder veilig en dus een minder efficiënt magazijn, is het cruciaal om de werkelijke problemen te identificeren. De meest voorkomende “symptomen” die wijzen op problemen met de veiligheid in een magazijn zijn over het algemeen de volgende:

  • Beschadigde goederen.
  • Een ongeorganiseerd magazijn.
  • Klachten van magazijniers over zware taken of zware ladingen.
  • Frequente ongevallen.

Indien u merkt dat een van de bovenstaande problemen zich voortdurend voordoet, is het tijd om na te deken over de veiligheid van uw magazijn. Als we het hebben over veiligheid, is het belangrijk dat we een onderscheid maken tussen twee verschillende types:

  1. Veiligheid van het personeel dat in het magazijn werkt: alles wat betrekking heeft op de mensen die in het magazijn werken en de verschillende handelingen die ze uitvoeren bij het verplaatsen van goederen, de gewichtslimieten die opgelegd zijn voor het dragen van die goederen en de obstakels en afstanden tussen objecten. Daarnaast moet men ook zien wanneer bepaalde handelingen handmatig of met behulp van mechanische voortuigen gebeuren.
  2. Veiligheid van de goederen: alles wat betrekking heeft op de goederen die opgeslagen worden. Alles in het magazijn heeft waarde, dus diefstal en schade hebben een negatieve invloed op bedrijfsresultaten. Om die reden is het belangrijk om op te volgen hoe goederen opgeslagen worden om dit soort problemen te voorkomen.

Laten we dit in detail bekijken.

Veiligheid van het personeel

Bescherming van de operatoren

De zorg voor mensen die in het magazijn werken is een absoluut fundamenteel probleem. In dit geval kan het concept veiligheid worden opgesplitst in twee methoden: maatregelen inschakelen om ongevallen te voorkomen of de mogelijkheid om efficiënt in te grijpen wanneer er zich een ongeval voordoet. Voorkomen is beter dan genezen en het is altijd beter om aandacht en geld te besteden aan het voorkomen van ongevallen. Als operationele risico’s te groot zijn of als er klachten van het personeel binnenkomen met betrekking tot de veiligheid, moet u opnieuw onder de loep nemen hoe u uw magazijn beheert.

Op welke manier pakt u dit aan? Allereerst moet u alle processen controleren. Sla zeker niets over. Processen die niet vaak uitgevoerd worden, kunnen nog steeds een grote invloed hebben op de veiligheid. Ze kunnen een aanzienlijk gevaar vormen voor iedereen die ze uitvoert. In dat geval moeten ze opnieuw ontworpen of geëlimineerd worden.

Analyseer nu elke individuele handeling en alles wat daarmee verband houdt. Zo kan u begrijpen of de werkomgeving veilig genoeg is voor de mensen die er werken. Moeten de magazijniers vaak trappen nemen of zware lasten dragen? Hoe veilig zijn de materialen en apparaten die ze gebruiken? Is de ruimte tussen stellingen breed genoeg om veilig goederen op te halen? Hoe groot is de kans dat magazijniers de goederen laten vallen? Houdt u rekening met wettelijke limieten? Deze vragen kunnen u helpen om de eventuele zwakke punten in uw magazijn te herkennen. Het begrijpen van deze zwakke punten is cruciaal voor de implementatie van nieuwe veiligheidsmaatregelen.

Indien ladingen bijvoorbeeld hoofdzakelijk handmatig verplaatst worden, is het

risico op incidenten of ongevallen groter in vergelijking met bewegingen van automatische systemen of mechanisch apparatuur. Bij handmatige handelingen moeten magazijniers vaak zware ladingen duwen, opheffen of meeslepen. Het risico dat objecten omvallen is hierdoor groter en dat brengt de magazijniers in gevaar.

De grootte van ladingen heeft ook invloed op de kwaliteit van het werk. Als de te verplaatsen goederen groot en omslachtig zijn, moeten magazijniers bewegingen maken die gevaarlijk kunnen zijn. Om deze reden, en met oog op verbetering van de veiligheid, moet u uw verpakkingen correct ontwerpen zodat deze de inspanningen van uw personeel tot een minimum beperken. Is dat niet zo dan moet u overwegen of hun werk beter georganiseerd kan worden.
 

Houd uw magazijn proper en ordelijk

Een eenvoudige, maar fundamentele regel die u zal helpen om een hoger niveau van veiligheid te handhaven, is simpelweg om uw werkplaats proper te houden. Zeker wanneer er olieachtige stoffen in het magazijn gebruikt worden of wanneer de vloer vaak nat wordt, is het risico op ongevallen groot.

Het is in dit geval een goede regel om anderen zo snel mogelijk voor het “gevaar” te waarschuwen en zo snel mogelijk over te gaan tot het verwijderen van de producten. Reinig de vloer om te voorkomen dat magazijniers kunnen vallen en verwijder tegelijkertijd obstakels voor voertuigen die in het magazijn gebruikt worden.

Let vooral op doorgangsgebieden: vermijd elk type obstakel dat een ongeval kan veroorzaken zoals verpakkingen, afval, stilstaande voertuigen… Bestuurders kunnen afgeleid worden of het gevaar simpelweg niet zien. Zeker wanneer er haast is om bepaalde leveringen of handelingen af te werken. Dat kan soms leiden tot afleidingen of nalatigheid met ongewenste gevolgen voor de veiligheid. Daarom is het belangrijk dat iedereen die in het magazijn werkt alert blijft voor deze mogelijke gevaren. Moedig werknemers aan om de veiligheid altijd mee in het oog te houden.
 

Organiseer veiligheidsopleidingen en houd het personeel steeds op de hoogte over nieuwe voorschriften

Hecht steeds veel belang aan het opleiden van nieuw personeel voordat ze aan het werk gaan. Dit geldt vooral voor werknemers die transportsystemen en machines zullen besturen.

Maak gebruik van het advies van veiligheidsexperts zodat u weet welke soorten opleidingen uw magazijniers moeten krijgen. Bovendien kan u zo ontdekken of uw magazijn wel effectief zo veilig is als u zelf denkt.

Let vooral op wanneer er nieuwe machines ingeschakeld worden. In dit geval moet u ervoor zorgen dat alle veiligheidsvoorschriften goed uitgelegd zijn aan de werknemers en dat alle methoden voor het gebruik van de nieuwe machines voor iedereen duidelijk zijn.

Als er voor bepaalde apparatuur specifieke certificaten nodig zijn, moet u ervoor zorgen dat alle personen die in contact komen met deze machine steeds de juiste opleidingen gevolgd hebben en de juiste certificaten bezitten. Let ook zeker op dat de certificaten nog geldig zijn.

 

Veiligheid van de goederen

Vind u soms goederen in uw magazijn die beschadigd zijn? Of hebt u gemerkt dat producten soms verdwijnen?

Dit zijn absoluut symptomen van een gebrek aan veiligheid in uw magazijn. Het kan zijn dat uw medewerkers niet voorzichtig zijn bij het verplaatsen van goederen, dat goederen al beschadigd zijn als ze aankomen in uw magazijn, dat binnenkomende bestellingen niet compleet zijn of dat iemand geen zuiver geweten heeft.

Dit soort probleem oplossen, is makkelijker dan u denkt: registyreer alle handelingen waarbij goederen betrokken zijn  Kijk de binnenkomende bestellingen na en weet met zekerheid wat de bestelde hoeveelheid is. Noteerr ook wie verantwoordelijk was voor het uitladen of verplaatsen van de goederen uit de bestelling.

Een van de eenvoudigste manieren om dit te doen, is om te werken met WMS software (Warehouse Management Software). Met deze software kan u dagelijkse activiteiten beheren en vastleggen. Bovendien hebt u steeds een realtime overzicht van uw voorraad. Daarnaast raden we u aan om specifieke taken en verantwoordelijken toe te wijzen aan 1 persoon of een groep mensen, zodat u makkelijker de kern van het probleem kan begrijpen. Wanneer er regelmatig problemen opduiken bij bepaalde producttypes of processen, kan u zich wenden tot de verantwoordelijke voor die productie of dat proces. U kan dan beter begrijpen of er een probleem is met de manier waarop uw magazijn beheerd wordt, of dat er een probleem is met een zorgeloze leverancier.

Veel problemen? Overweeg hulpmiddelen die de veiligheid in uw magazijn vergroten

De laatste jaren zijn er steeds meer oplossingen op de markt gekomen die magazijnbeheer vereenvoudigen, deze verbeteren en die de veiligheid binnen uw magazijn verhogen. Hieronder sommen we enkele mogelijke oplossingen op.

Verticale liften beschermen uw goederen tegen diefstal en schade

Een mogelijke oplossing zijn automatische verticale magazijnen. Deze opslagsystemen bevatten schuifladen die automatisch aangedreven worden door 1 interne lift die tot 90.000 kg kan dragen.

Met behulp van een eenvoudige digitale interface kan de lift gemakkelijk bestuurd worden. Met 1 klik kunt u de goederen rechtstreeks naar het leveringsniveau brengen. Omdat de producten tot aan de man gebracht worden, kunnen heel wat gevaarlijke situaties vermeden worden. Hoe minder goederen manueel verzameld en verplaatst moeten worden, hoe kleiner de risico’s.

Een ander belangrijk aspect is dat niet iedereen toegang heeft tot de verticale lift. Alleen de werknemers die geautoriseerd zijn, kunnen goederen uit de lift halen. Op deze manier weet u precies wie bepaalde laad- en losacties heeft uitgevoerd en wie toegang heeft gehad tot welke lade. Zo bent u beschermd tegen schade en diefstal van goederen.

Omdat een verticale lift een afgesloten toren is, worden uw producten ook beschermd van stof en andere acties in uw magazijn. Daardoor zullen de goederen steeds proper blijven en zullen ze niet beschadigd raken.


Laat uw werknemers veilig en ergonomisch werken dankzij interne transportsystemen

Heftrucks kunnen altijd een risico zijn voor de veiligheid van uw werknemers. Een ongeluk is snel gebeurd en zeker wanneer de druk in een magazijn hoog ligt tijdens piekmomenten. Om te voorkomen dat magazijniers manueel goederen moeten verplaatsen, kunnen er interne transport systemen ingeschakeld worden. Conveyors en liften zorgen er dan voor dat goederen door uw magazijn bewegen en tot aan de man gebracht worden. Hierdoor moeten uw werknemers niet langer sleuren met zware ladingen en wordt het aantal heftruckbewegingen beperkt. Zo kunnen magazijniers veilig en ergonomisch werken.


Heb steeds controle over alle activiteiten in uw magazijn dankzij WMS software

Zoals hierboven al kort vermeld, kan u ook kiezen voor een WMS software pakket. Deze software wordt gekoppeld aan uw ERP systeem en zorgt er voor dat alle machines zoals verticale liften, vending machines, material handling systemen… goed op elkaar afgestemd worden. Zo heeft u steeds een duidelijk overzicht van uw beschikbare voorraad en kan u makkelijk alle opslagsystemen en pickingprocessen optimaliseren.

Dankzij functionaliteiten zoals artikelbeheer, locatiebeheer, rapporteringsmodule en RFID-beheer heeft u steeds controle over de goederen en wie welke goederen behandelt heeft. Bij een verticale lift kan ook met een picture module gewerkt worden. Hierbij worden er kleine camera’s aan de lift gehangen die foto’s maken van de schuiven nadat er een handling gebeurd is. Op die manier heeft u altijd een visueel overzicht door wie er  welke producten uit de schuif gehaald zijn.


Vending systemen bieden meer controle over de bescherming van uw goederen én uw werknemers

Wilt u nog een stap verder gaan en ook uw PBM ’s, gereedschappen en andere kostbare materialen beschermen? Overweeg dan om te werken met vendingmachines in uw magazijn. Dankzij deze toestellen kan u de uitgifte van bepaalde producten decentraliseren. Eén of meerdere uitgifteautomaten kunnen in uw magazijn of werkplaats geplaatst worden om veiligheidsvoorzieningen zoals handschoenen, oordoppen… te verdelen onder uw werknemers. De materialen zijn 24/7 beschikbaar en kunnen dicht bij de werknemer geplaatst worden.

De gebruikers moeten zich steeds inloggen om hun materiaal te verkrijgen. Hierdoor heeft u steeds een overzicht over wie welke materialen heeft opgevraagd. Enerzijds kan u zo in het oog houden wie het nodige beschermingsmateriaal gebruikt of wie de veiligheidsregels niet goed opvolgt en zichzelf of anderen in gevaar brengt. Anderzijds heeft  u controle over wie welke producten gebruikt heeft of uitgeleend heeft. Wanneer bepaalde gereedschappen verloren gaan of beschadigd zijn, weet u meteen wie deze het laatste gebruikt heeft.

Dankzij vending machines kan u dus niet alleen de veiligheid van uw werknemers in het oog houden, maar kan u ook de veiligheid van uw materiaal garanderen.

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Ik wil graag

Ik wil graag