Hoe social distancing blijven garanderen in uw logistiek magazijn?

De corona crisis begint stilaan af te bouwen. Bedrijven mogen weer volop aan de slag en de lockdown wordt steeds minder zwaar. Toch is het belangrijk dat u uw medewerkers blijft beschermen. Ze moeten de mogelijkheid hebben om social distancing toe te passen. Alleen zo kunnen nieuwe golven met besmettingen voorkomen worden.

Hoe social distancing blijven garanderen in uw logistiek magazijn?

Het is echter niet altijd even makkelijk om social distancing te garanderen in technische of logistieke magazijnen. We bekijken hieronder de mogelijkheden op korte en lange termijn.

Creëer vaste paden

Een snelle en eenvoudige oplossing is werken met vaste paden en éénrichtingsverkeer. Door een bepaald pad uit te stippelen door de verschillende gangen in uw magazijn en deze enkel richting te maken, kan contact gemeden worden.

Dit is een goede oplossing op korte termijn. Echter zorgt deze manier van werken voor een minder efficiënte werking op lange termijn.

Creëer zones

Eén van de meest eenvoudige manieren om social distancing toe te passen, is werken met zones. Hierbij heeft elke medewerker zijn eigen picking zone en komt  deze niet in contact met collega ’s.

Op korte termijn kan u simpelweg uw klassieke stellingen op delen in verschillende zones. Maar indien u zone-picking efficiënt wilt toepassen en uw werknemers ook in de toekomst wilt beschermen, overweegt u best een intern transportsysteem. Met behulp van rollenbanen of bandtransporteurs kan de verplaatsing tussen de zones geautomatiseerd worden. Medewerkers hoeven dus enkel de picking (en eventueel aanvulling) in hun zone uit te voeren. Verzamelde goederen worden vervolgens in een bak of doos op de conveyors geplaatst en deze reizen op hun beurt naar de volgende zone. Medewerkers kunnen onderling contact dus volledig vermijden.

Kies voor compacte opslagsystemen

Hoe compacter uw goederen worden opgeslagen, hoe minder uw medewerkers moeten bewegen. Zo kan u niet alleen loopafstand reduceren, maar kan onderling contact ook meer vermeden worden.

Met een Modula lift kan u bijvoorbeeld afgebakende werkzones voorzien. In deze verticale lift kunnen duizenden goederen opgeslagen worden op slechts enkele vierkante meters grondoppervlak. Eén of meerdere liften kunnen makkelijk bedient worden door een operator.

In huidige logistieke toepassingen wordt veelal een combinatie van opslagtorens en rollenbanensystemen toegepast. Deze harmonieuze samenwerking zorgt er voor dat compacte picking zones worden gecreëerd en dat mensen niet met elkaar in contact dienen te komen.   

Garandeer een veilige uitgifte van beschermingsmiddelen

Om besmettingen te voorkomen, wordt er aangeraden om mondmaskers te dragen en regelmatig handen te ontsmetten. Wanneer u deze beschermingsmiddelen wilt voorzien, is het belangrijk dat deze steeds beschikbaar zijn en op een veilige manier verdeeld worden bij uw werknemers.

Dankzij vending machines kan u een beveiligde opslag en distributie aanbieden. Medewerkers kunnen zich contactloos aanmelden en kunnen het gewenst product met slechts een aanraking op het scherm opvragen. De medewerker heeft daarna enkel toegang tot het gevraagde product. Hij kan dus geen andere producten aanraken of mogelijks besmetten.

Nadat hij zijn producten uit de machine gehaald heeft, wordt hij automatisch uitgelogd en kan de volgende zijn materiaal halen. Er is dus geen contact tussen collega ’s en producten blijven veilig bewaard.

Bovendien wordt elke uitgifte geregistreerd per gebruiker zodoende u kan volgen wie de regels naleeft en wie te veel middelen verbruikt. Hierdoor kan de voorraad steeds correct worden opgevolgd. Indien voorraden slinken en dreigen op te raken, kan een vending machine u tijdig verwittigen om de voorraad heraan te vullen of kan er automatisch een nieuwe bestelling geplaatst worden. Zo kan u steeds voldoende beschermingsmiddelen aanbieden.

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Ik wil graag

Ik wil graag

Heeft u een vraag? Wij helpen u graag