Het belang van ergonomie in uw magazijn

Gezonde werknemers zijn uiterst belangrijk. Gezonde werknemers zijn gelukkiger en hierdoor zal niet alleen de sfeer op de werkvloer beter zijn, maar zullen ze ook hun werk beter uitvoeren. Ergonomie op de werkvloer is een van de belangrijkste onderdelen hiervan.

Het belang van ergonomie in uw magazijn

De uitdagingen

Het is echter niet altijd even simpel om een goede ergonomie te voorzien in een magazijn. Magazijn medewerkers moeten vaak zware ladingen verplaatsen, dozen optillen, zich bukken, trappen beklimmen… Al deze handelingen brengen risico’s met zich mee voor de gezondheid. Enerzijds is er een groot risico op ongelukken, anderzijds is er op lange termijn een risico dat uw medewerkers medische problemen ondervinden.

  • Ongevallen: hoe meer manuele bewegingen plaats vinden in een magazijn, hoe groter de kans is op ongelukken. Wanneer iemand dozen uit rekken moet halen of trappen moet beklimmen terwijl zijn handen vol zijn, bestaat de kans dat ze vallen. Maar zelfs wanneer er hulpmiddelen gebruikt worden, zoals het vervoeren van goederen met karren of heftrucks, bestaat er nog kans op ongevallen. Iedereen heeft wel al eens een beschadigde stelling gezien waar een heftruck tegenaan is gereden of waarin een pallet iets te ruw is weggezet. Heftrucks kunnen er ook ongelukken hebben met werknemers. Om deze risico’s te vermijden, beperk je best het aantal manuele bewegingen in uw magazijn.
  • Medische problemen: het gebeurt maar al te vaak dat magazijn medewerkers zware dozen opheffen of zich moeten bukken om materiaal onder in een stelling te picken. Dit kan zorgen voor pijnlijke gewrichten en spieren. Wanneer er regelmatig te zware handelingen uitgevoerd worden, kan de rug overbelast worden en zal uw medewerker niet langer in staat zijn om zijn werk goed uit te voeren.

Wanneer u geen rekening houdt met deze risico’s, zet u niet alleen de gezonheid van uw medewerkers op het spel, maar zal er ook een slechte werksfeer ontstaan. Wanneer werknemers medische problemen ondervinden, zal dit leiden tot ziekteverzuim. Dit zal u uiteindelijk ook geld kosten. Er zijn dus redenen genoeg om te streven naar een ergonomische en gezonde werkplek.

Alle kleine beetjes helpen

Door enkele kleine aanpassingen te doen in uw magazijn, kan u al heel wat bereiken.

  • Orde en netheid: zorg dat uw magazijn steeds proper is en dat er geen dozen of lege verpakkingen op de vloer liggen. Medewerkers moeten vlot door het magazijn kunnen bewegen. Zorg ook dat de producten ordelijk gesorteerd zijn zodat orderpickers de goederen snel vinden.
  • Goede temperatuur en verluchting: om stramme spieren en gewrichten te vermijden, mag de temperatuur in uw magazijn niet te laag zijn. De ideale temparatuur ligt tussen 14 en 18°C. Zorg er voor dat uw magazijn ook regelmatig verlucht kan worden. Frisse lucht zorgt voor een betere alertheid en gezonheid.
  • Voldoende verlichting: om hoofdpijn te voorkomen en de productiviteit te verbeteren, is het belangrijk dat de zichtbaarheid in uw magazijn optimaal is. Vermijd donkere plekken en plaats geen lampen met te fel licht. Deze kunnen vermoeiend zijn voor de ogen.
  • Vergeet de vloer niet: als de vloer in het magazijn niet vlak is, is de kans op ongevallen groter. Doe dus zeker een inspectie van de vloer in uw magazijn. Wanneer een magazijnier vaak op dezelfde kleine oppervlakte moet bewegen, kan u ook overwegen om een ergonomische vloermat te plaatsen.

Kies voor een ergonomisch magazijn

Bovenstaande tips vormen al een goede aanzet tot verbeterde ergonomie. Maar ze bieden nog geen oplossing voor de grootste risico’s. Om deze te vermijden zal u uiteindelijk toch enkele grote aanpassingen moeten doorvoeren. Er zijn verschillende manieren waarop u de ergonomie in uw magazijn kan verbeteren:

  • Reduceer de loopafstanden
  • Verminder de reikafstanden
  • Vermijd situaties waar werknemers veel moeten bukken of zware voorwerpen moeten tillen

Er bestaan tal van hulpmiddelen en opslagsystemen om uw magazijn ergonomisch in te richten.

Verklein reikafstanden dankzij schuifladenstellingen

Schuifladenstellingen kunnen een goede vervanging zijn voor klassieke legbordstellingen. Orderpickers moeten soms diep in stellingen reiken om producten te nemen. Een schuifladenstelling werkt net zoals een ladenkast. De producten liggen daarbij in schuiven en worden uit de kast getrokken. De magazijn medewerker hoeft dus niet meer in de stelling te reiken. Dit zorgt niet alleen voor een betere ergonomie, maar de producten worden hierdoor ook stofarm en overzichtelijk opgeslagen.

Ook langgoedstellingen kunnen voorzien worden van uittrekbare systemen. Zware buizen of platen schuiven dan uit de stelling en kunnen met een takel of heftruck van de stelling gehoffen worden. Op die manier moeten magazijn medewerkers nooit manueel zwaar materiaal in- of uitladen.

Palletladen werken volgens een gelijkaardig principe. De pallet wordt op een lade gezet en kan eenvoudig uit de stelling geschoven worden, zelfs bij hoge belasting. De picker kan de goederen rechtstreeks van de pallet picken zonder dat hij diep in de stelling moet grijpen of bukken. Bovendien zijn er geen heftrucks meer nodig om de pallet uit de stelling te halen. De kans op ongelukken is dus kleiner. Palletladen brengen als extra voordeel dat de pallets compacter opgeslagen kunnen worden. Er is namelijk geen grijpruimte nodig boven de pallet. Hierdoor kan er meer materiaal opgeslagen worden op een kleiner oppervlak.

Vermijd het heffen van zware materialen

Wanneer u werkt met zware materialen kan u best werken met zwaarlast uitrolstellingen. Deze stellingen bevatten uittrekbare plateau’s die goederen tot 1000 kg kunnen dragen. De magazijn medewerker kan het matriaal uit de stelling trekken en dan met een rolbrug veilig en ergonomisch manipuleren. Zo hoeft hij deze niet zelf te heffen.

Laat de producten naar de orderpickers rollen met doorrolstellingen

Een andere oplossing om reikafstanden en wandelafstanden te verkleinen, zijn doorrolstellingen. In deze stellingen zijn rollenbanen geplaatst die in een lichte helling staan. De dozen of pallets rollen dan naar voor zodat de medewerker niet ver in de stelling hoeft te reiken en niet ver moeten lopen. Dit brengt ook als voordeel dat aanvullers en orderpickers elkaar nooit voor de voet zullen lopen. De stellingen kunnen langs achter aangevuld worden terwijl de orderpickers langs de voorkant de producten verzamelen. Zo kunnen ongelukken vermeden worden.

Vul palletstellingen op met Storeganizers

Storeganizers zijn verticale kolommen die in palletstellingen opgehangen worden om kleiner materiaal in op te slagen. Vaak worden producten in legbordstellingen of in dozen op pallets opgeslagen. Dit zorgt er voor dat mederwerkers veel moeten bukken om producten van het pallet te halen. Storeganizers worden in plaats van deze pallets in uw stelling opgehangen. Ze creëren extra opslaglocaties en zorgen voor een compactere opslag. Hierdoor wordt de loopafstand beperkt. Bovendien moeten de medewerkers minder diep grijpen of bukken omdat de vakken in Storeganizers rekening houden met een goede ergonomie.

Laat de producten tot bij de orderpickers brengen met Modula liften

Modula liften zijn verticale opslagtorens die de producten tot op ergonomische hoogte bij de orderpicker brengen. Omdat de producten verticaal opgeslagen worden, kan er veel meer materiaal op een klein grondoppervlak opgeslagen worden. De magazijnier hoeft dus niet tussen stellingen te lopen of trappen te beklimmen. Hij geeft simpelweg in welke producten hij nodig heeft of scant de bestelbon en binnen enkele seconden brengt de lift de juiste lade tot op ergonomische hoogte. Hierdoor worden de loopafstand en de reikafstand geminimaliseerd. Dankzij een verticale lift kan u dus heel wat verbeteringen in een keer toepassen.

Automatiseer de interne verplaatsingen

Hoe meer manuele bewegingen plaats vinden in een magazijn, hoe groter de kans is op ongelukken. Met behulp van rollenbanen en een intern transport systeem kan u de verplaatsingen binnen uw magazijn automatiseren. Zo moeten de medewerkers de afstanden niet zelf afleggen en kan de loopafstand gereduceerd worden. Anders dan de opslagsystemen worden hier geen loopafstanden bespaard dankzij compactere opslag. De loopafstanden worden gereduceerd door het manueel transport tussen de verschillende pickzones en de verpakkings- of consolidatiezone te vermijden.

Met een intern transportsysteem kan u de ergonomie op de werkvloer verbeteren. Loopafstanden  worden ingekort en bakken op ergonomische hoogte tot bij de magazijnmedewerker gebracht. Bovendien worden ongelukken vermeden omdat manuele verplaatsingen en handelingen met heftrucks gereduceerd worden.

Kies voor een ergonomisch laad- en lossystemen

Het laden en lossen van containers of vrachtwagens kan ook zeer belastend zijn voor uw medewerkers. Soms moeten medewerkers zware materialen laden en lossen of moeten ze vaak heen en weer lopen.

Een efficiënt laad- en lossysteem gaat deze handelingen automatisch uitvoeren. De medewerkers blijven in de container staan en leggen de goederen op de band of rollenbaan. Het systeem brengt de goederen uit de container tot op de gewenste plaats. Een laad- of lossysteem kan ook aangesloten worden op een rollenbaansysteem. Indien dat het geval is, kunnen de goederen meteen naar de juiste plaats in het magazijn gebracht worden zonder dat de medewerkers zich hiervoor moeten verplaatsen.

 

Een ergonomische werking is uiterst belangrijk. Het bevordert de gezondheid en tevredenheid van uw werknemers en vermijdt ziekteverzuim. Dat heeft uiteindelijk ook effect op de efficiëntie en productiviteit in uw magazijn en de klanttevredenheid. Wilt u weten hoe u de ergonomie in uw magazijn kan verhogen? Vraag hier een gratis audit van uw magazijn aan en ontvang een advies op maat.

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Ik wil graag

Ik wil graag

+32(0)3 568 33 00
Heeft u een vraag?Wij helpen u graag
Service aanvraag