Een unieke totaalintegratie voor een duurzame partnership

Maatwerk en meedenken. Dat zijn de twee kernwoorden die de samenwerking tussen Vanas Engineering en smartphoto omschrijft. Smartphoto is één van de belangrijkste Europese spelers in de sector van de digitale fotoverwerking. In 2020 zocht smartphoto een logistieke partner die een antwoord kon vinden op hun meest complexe uitdagingen. Drie jaar later staat hun logistiek proces op punt, met twee verticale liften, een sorter en conveyors. De Modula-liften halen ongeziene snelheden. Tijdens de piekperiode worden er 800 manipulaties per uur per lift uitgevoerd - uitzonderlijk voor een Modula-lift. Een ingenieus en efficiënt logistiek proces, uitgetekend en geïnstalleerd door Vanas.

Smartphoto verstuurt ieder jaar tot 2,7 miljoen pakketten met gepersonaliseerde producten van fotoboeken tot de meest diverse geschenken en homedecoration, naar klanten over heel Europa. De coronacrisis zorgde voor een piek binnen het bedrijf met een plotse stijging van het aantal orders. De logistieke processen konden nauwelijks voldoen aan de grote vraag. 

“Daarom bekeken we hoe we onze sorteerprocessen van uitgaande pakketten konden optimaliseren”, zegt Frederik De Grove, COO van smartphoto group. “We leerden Vanas kennen op een beurs, en kregen er uitleg over hun liftensysteem. Nadien bleven we in contact, en zocht Vanas eerst een oplossing voor ons sorteersysteem.”

Smartphoto koos hierbij voor een Active Roller Belt (ARB), waarbij de foutenmarge tot het minimum werd herleid. Daarnaast werkt het sorteersysteem efficiënt en zorgt het voor een productiviteitswinst. Het sorteersysteem verwerkt maar liefst 3.000 pakketten per uur.

Bekijk hieronder in de video hoe de sorter in de praktijk werkt:

PIEKPERIODES

Smartphoto kampte eveneens met een ander logistiek probleem. Tijdens de piekperiode (van midden november tot eind december) steeg het volume van bestellingen met factor 8. “Manueel verpakken gaf een zekere complexiteit”, aldus De Grove. “Over een periode van 5 weken moesten we plots meer mensen inzetten, die snel opgeleid moesten worden en slechts een tijdelijke periode bij ons tewerkgesteld werden. Hierdoor werden we verplicht om het logistieke verhaal te bekijken en aan te pakken. Het is als het ware de motor van ons bedrijf."

"Vroeger kwamen alle pakketjes vanuit verschillende ‘fabriekjes’, waardoor onze orderpickers veel wandelafstand aflegden om alle pakketjes samen te stellen. Tijdens de piekperiode werden sommige orders gesplitst, waardoor we onze shippingkosten gevoelig zagen stijgen. We zochten naar een oplossing waarbij alle orders (geautomatiseerd) samengebracht werden, en het logistiek proces efficiënter verliep.

VERTICALE LIFTEN MET PIGEONHOLE

Vanas ging samen met smartphoto rond de tekentafel zitten en kwam met een unieke oplossing. De productie (tweede verdieping) werd via twee verticale liften in verbinding gebracht met de verpakking op het gelijksvloers. Er werden inbound ladeopeningen aan één zijde van de liften op hoogte geïnstalleerd, waardoor de productie de afgewerkte producten rechtstreeks in de lift kan steken. De producten gaan dan via de outbound ladeopeningen aan de andere zijde van de liften naar de benedenverdieping, waar ze via het pigeonhole systeem worden gesorteerd per order. Tot slot gaan ze door naar de verpakkingsafdeling. Deze werkwijze zorgt een maximaal aantal multipicks per lade.

Qua snelheid wordt er het maximale uit de liften gehaald. Via de inbound worden er moeiteloos per lift 500 items per uur verwerkt. Tijdens de piekperiodes stijgt dat getal tot wel 700 items per uur. De outbound verwerkt gelijktijdig gemiddeld 300 items per uur per lift. Dat zorg voor gemakkelijk 800 bewegingen per lift – uitzonderlijk voor een Modula-lift. Tijdens de piekperiodes zijn de liften 24/7 actief.

Naast de snelheidswinst merkt smartphoto ook een verschil op vlak van productiviteit. Waar ze vroeger 20 werknemers moesten inzetten tijdens de piekperiode, wordt dat nu gereduceerd tot 8 werknemers. Bij een eerste analyse na ingebruiksname stelde Vanas de software en laserpointer op punt om de productiviteit en snelheid nog meer te optimaliseren.

Bekijk de video voor deze oplossing hieronder:

VERPAKKINGSYSTEEM

De laatste schakel in het logistieke proces is de inpakafdeling. Ook daar streefde smartphoto naar een efficiënter proces. “We werken met verschillende verpakkingen, wat de situatie soms complex maakt. Onze operators moesten vaak erg veel wandelafstand afleggen. Daarnaast was het systeem niet ergonomisch.”

Vanas zorgde voor een compacte oplossing, waarbij drie conveyors op verschillende hoogtes boven elkaar werden geplaatst. De twee uiterste conveyors brengen lege dozen aan, en op de middelste conveyor wordt de gevulde doos doorgeschoven. De conveyors zijn verbonden met vier op maat gemaakte inpaktafels. “Hierdoor moeten onze operators amper wandelafstand afleggen. Alle handelingen kunnen plaatsvinden binnen armlengte. Het uitmeten zorgde voor het nodige maatwerk, maar Vanas ging hier helemaal in mee. Het is een project waarbij ergonomie en efficiëntie geoptimaliseerd werden.”

Bekijk de derde fase in de video hieronder:

EFFICIËNTIE EN PRODUCTIVITEIT

Wat begon met de installatie van een ‘eenvoudige’ sorter, mondde uit tot het uittekenen van een uniek en efficiënt project waarbij Vanas een oplossing vond voor het logistiek probleem van smartphoto. “Als ik Vanas kort moet omschrijven, dan is dat met de woorden “maatwerk” en “meedenken”. Telkens als we een voorstel voorlegden, dacht Vanas met ons mee. Ook als het onrealistisch was, waren ze hierin eerlijk tegen ons. Er is een culturele match tussen beide bedrijven, waarbij niet altijd voor de meest gemakkelijke weg wordt gekozen, maar wel voor de meest productieve – waarbij efficiëntie en productiviteit voorop staan. Vanas is onze logistieke partner waar we in de toekomst altijd op kunnen vertrouwen. We hadden verschillende vragen, en we hebben – aan het einde van de rit – exact gekregen wat we vroegen. Dankzij Vanas.

Snelheid

De Modula-liften halen, door de in- en outbound ladeopeningen, ongeziene snelheden. Met maar liefst 800 manipulaties per uur per lift zijn deze liften waarschijnlijk de snelste Modula-liften ter wereld. Doordat de liften verbonden zijn met een pigeonhole sorteersysteem wordt er gezorgd voor maximaal aantal multipicks per lade. Daarnaast verwerkt de sorter maar liefst 3.000 pakketten per uur

Foutloos werken

De laserpointer bij de lift duidt exact aan waar de orderpicker het item moet plaatsen in de lift. Nadien bevestigt de orderpicker het item nogmaals aan de software (extra controlepunt). Het volledig geautomatiseerde sorteerproces zorgt ervoor dat de foutenmarge maximaal gereduceerd wordt. Pakketjes krijgen het correcte label, waardoor ze naar het juiste adres verstuurd worden. 

Ergonomie

De vier inpaktafels zijn vakkundig uitgemeten waardoor alle handelingen binnen een armstraal uitgevoerd kunnen worden. Niet alleen wordt de wandelafstand verminderd, maar kunnen orderpickers ergonomisch werken. 

 

Economisch

Smartphoto gebruikt de maximale capaciteit van het logistieke proces tijdens de piekperiode in november/december. De liften zijn dan wekenlang 24/7 actief. Door de installatie van de liften werkt smartphoto tijdens de piekperiodes met 8 werknemers, in plaats van 20 werknemers. Daarnaast is de opleiding voor het pickproces beperkt, waardoor het makkelijker is om mensen in te schakelen. Tot slot werden voor het automatisieproces orders gesplitst tijdens de piekperiode, waardoor er hoge verzendkosten waren. Met deze gefaseerde oplossingen kunnen alle orders meteen verzonden worden.

Plaatsbesparing

Vroeger had smartphoto ongeveer 200m² nodig, nu circa 40 m² voor enkel het buffergedeelte (= liften). Door het eenvoudiger geautomatiseerde proces zijn er minder gangpaden, wat ook de nodige plaatsbesparing geeft.

 

BEKIJK DE VOLLEDIGE VIDEO MET ALLE DRIE FASES

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Ik wil graag

Ik wil graag