Plaatsbesparing en tijdswinst in nieuwe BMW garage

Centrauto is de oudste concessiehouder van BMW in België. De groep heeft vestigingen in Wijnegem en Malle. Centrauto Wijnegem is sinds de verhuizing uit Deurne een van de grootste BMW-filialen in België.

  • Plaatsbesparing dankzij verticale opslag in liften
  • Tijdwinst: wandelafstanden zijn beperkt dankzij compacte opstelling
  • Verhoogde stockjuistheid: beheer en controle door Gigasoft.Automotive
  • Hoge ergonomie en plaatsbesparing dankzij compacte opslag in bandenpaternoster

Toen Centrauto Deurne in 2011 naar een nieuwe locatie in Wijnegem verhuisde, besloot men bij de herinrichting van het magazijn twee verticale liften te plaatsen voor de opslag van kleine onderdelen. Voor de opslag van banden werd het magazijn ook voorzien van een bandenpaternoster.

Opslag in liften levert plaatsbesparing en tijdwinst op 

De verticale liften werden al in de bouwplannen van het nieuwe filiaal meegenomen. De opstelling bevindt zich anderhalve meter onder het vloeroppervlak om extra hoogte te creëren. De liften hebben een maximale hoogte van 8,5 meter, zodat de volledige voorraad aan kleine onderdelen erin past. Alleen voor de opslag van grotere stukken zoals carrosserie-onderdelen zijn de klassieke legbordrekken nog in gebruik.

Werner Wuyts, verantwoordelijke aftersales bij Centrauto Wijnegem: “Klein materiaal en reserveonderdelen werden vroeger in legbordrekken geplaatst. In Deurne stonden de rekken verspreid over het gebouw met een verlies aan vloeroppervlakte tot gevolg. Om plaats te besparen en de loopafstanden voor onze magazijnmedewerkers te beperken, kozen we voor verticale opslag in liften.”


Verhoogde voorraadjuistheid dankzij koppeling met Gigasoft.Automotive 

Na een bezoek aan garage Rietje in Kapellen, waar de software Gigasoft.Automotive draait, raakte Centrauto overtuigd van de werking van Gigasoft.Automotive. “Onze liften worden aangestuurd door de logistieke software van Vanas Engineering voor een efficiënt voorraadbeheer. De software is gekoppeld aan ons dealer management systeem Incadea.” Picklijsten zijn gelinkt aan een werkbon en worden verstuurd vanuit Incadea. Gigasoft.Automotive registreert de binnenkomende opdrachten, waarna de magazijnmedewerker kan beginnen aan de picking.

In de software is ook een module Picture ingebouwd, met camera’s in de werkopening van de lift. “Deze gebruiken we in de eerste plaats om artikelen terug te vinden of om vrije locaties te zoeken. Maar als er een voorraadfout optreedt, kunnen we via de beelden ook terugvinden waar het probleem zit. Onze magazijnmedewerkers werken nu veel sneller en efficiënter. Bovendien ligt het materiaal ook stofarm opgeslagen.”


300 Banden in een bandenpaternoster op 10 m²

Voor de opslag van banden gebruikt Centrauto Wijnegem een bandenpaternoster. Dankzij de compacte structuur kunnen tot driehonderd banden op een beperkte ruimte opgeslagen worden. De bediening is eenvoudig en maakt het mogelijk om op een ergonomisch verantwoorde manier banden weg te leggen of uit te halen.

Before & After:


:  Plaatsbesparing:

Dankzij verticale opslag is het magazijnoppervlak gehalveerd. De liften zijn doorgetrokken tot op kelderniveau om zo 1,5 extra meter machine te winnen.

 Snelheid:

De loopafstanden zijn geminimaliseerd en dankzij de led-indicatie zijn er geen zoektijden meer. 

  Administratie:

De geïntegreerde koppeling tussen Vanasoft en Carya zorgt ervoor dat de administratieve verwerking minimaal is.

  Ergonomie:

Vooral de bandenpaternoster is een enorm verschil. De banden worden steeds op de best passende hoogte aangeboden.

Stofarm:

De verticale liften slaan de onderdelen en gereedschappen stofarm op.

 

OPSTELLING

Hardware:
2 Opslagliften van 8,5 meter hoog voorzien van:

  • Pick-to-Light

 

1 Bandenpaternoster:

  • Hoogte: 6,3 meter
  • Breedte: 5 meter
  • Aantal gondels: 13
  • Belasting per gondel: 250kg
  • Diameter banden: tot 700mm

Software

 

Klik op MAGAZIJNINRICHTING voor een algemeen overzicht.

Dit project is gerealiseerd in november 2010.

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Ik wil graag

Ik wil graag

+32(0)3 568 33 00
Heeft u een vraag?Wij helpen u graag
Service aanvraag