Verviervoudiging van het aantal orderlijnen door de plaatsing van Modula-liften

LEMO Benelux B.V., een vooraanstaand bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerp en de productie van op maat gemaakte precisie-, aansluit- en kabeloplossingen, was op zoek naar een partner die hun logistieke processen kon optimaliseren voor de verhuizing naar hun nieuwe logistieke centrum. Uiteindelijk viel hun oog op de verticale Modula by Vanas liften. Na het plaatsen van drie van deze liften, samen met conveyors en een paternosterstelling, werd de productiviteit verhoogd van 40 orderlijnen per uur per persoon naar 160 orderlijnen per uur per persoon, wat neerkomt op een verviervoudiging.

De contacten tussen LEMO en Vanas Engineering ontstonden tijdens de voorbereiding van de verhuis naar een nieuw logistieke centrum in Haarlem (Nederland). “We dachten na over de invulling van het nieuwe logistieke centrum en deden verschillende vergelijkingen”, aldus Ruben Wokke, Logistics Manager bij LEMO. “Al snel bleek er een match te zijn tussen Vanas en LEMO. De verticale liften die door de solution engineers van Vanas geadviseerd werden, bleken perfect bij ons logistiek proces te passen, waardoor we het gebouw ook afstemden op de plaatsing van de Modula by Vanas-liften. Het meedenken, duidelijke en open advies, wat resulteerde in een voorstel met plaatsbesparing door in hoogte te werken en een grote productiviteitswinst door de snelheid van de totaaloplossing. Eerlijk advies en een geedgen voorstel dat waren dé redenen om met Vanas in zee te gaan.”

Twee liften zijn bedoeld voor de picking van high-running producten (= hoge doorloopsnelheid) en de algemene diensten. Een derde lift werkt uitsluitend voor één key account. Vervolgens zorgt de paternosterstelling ervoor dat zware dozen op een efficiënte en ergonomische manier gepickt kunnen worden. Samen met de conveyor vormen ze een totaaloplossing – die op maat gemaakt werd door Vanas.

“Waarom we voor verticale plateauliften hebben gekozen? Omdat we moeilijke producten hebben om te picken”, zegt Ruben Wokke. “We staan bekend voor onze vele lotnummers, de talloze moeren en andere producten.  Dat is één van onze USP’s en dat willen we zeker aanhouden. Met de verticale liften hebben we meer controle, onder meer over onze stock. Zo weten we wat we kunnen aanleveren aan de klant en komen we niet in de situatie om het laattijdig af te zeggen. Daarnaast is het best lastig om magazijnmedewerkers te vinden die nauwkeurig werken. De laserpointer en het pick-to-lightsysteem helpen onze medewerkers om efficiënter te werken.”

PRODUCTIVITEITSWINST & PLAATSBESPARING

LEMO heeft dankzij de verticale Modula by Vanas liften een enorme productiviteitswinst geboekt en flink bespaard op de beschikbare ruimte. Voorheen verwerkten medewerkers 40 orderlijnen per uur, maar met de nieuwe oplossing kan dit worden verhoogd naar 160 orderlijnen per uur per persoon. Bovendien is er slechts 50 vierkante meter nodig in plaats van de eerder gebruikte 600 vierkante meter. De lift met dubbele externe afleg, versnelt het logistieke proces, terwijl de eigen ontwikkelde warehouse management software van Vanas bidirectioneel werkt met het QAD ERP-systeem.

“Dat is dé winst”, vindt Niels Zonneveld, Managing Director van LEMO. “Het versnelt het logistieke proces. Doordat er héél wat telwerk is, werken we met één persoon per lift. We hebben best vaak dat je een zak moet openen en het aantal moet tellen. Omwille van de personalisatie en de werking met continuous batchpicking heeft Lemo gekozen om de WMS software van Vanas te gebruiken in plaats van de software van Modula. Dit zorgt dat Lemo in Nederland een output realiseert die 2 keer zo snel is dan die van hun zusterbedrijven in het buitenland, die met dezelfde Modula liften werken. Internationaal kijkt de Lemo group dus ook op naar Lemo Nederland en zal de software van Vanas ook uitgerold worden in de andere vestigingen van de Lemo group. Daarnaast is de afterservice van Vanas feilloos en kan er veel telefonisch worden opgelost, met eventueel technische ondersteuning ter plaatsen.

REFERENTIEBEZOEK

Wat zou LEMO andere bedrijven kunnen adviseren? “Wie interesse heeft in de installaties van Vanas, kan best op referentiebezoek gaan. Zo zie je met jouw eigen ogen wat voor verschil een totaaloplossing van Vanas kan maken. Maak zeker gebruik van de uitgebreide kennis van hun adviseurs in de ontwerpfase en reken daarbij de plaatsbesparing en productiviteitswinst uit, en je komt snel tot een gedetailleerde conclusie. Het is de investering waard, dat is iets wat we zeker kunnen stellen.”

SNELHEID

De productiviteit steeg gevoelig bij LEMO: van 40 orderlijnen per uur per persoon naar 160 orderlijnen per uur per persoon – een verhoging van 300%. De dubbele externe afleg zorgt ervoor dat het proces vlot verloopt. Tot slot is er de WMS van Vanas, die alle fast movers in dezelfde lades plaats – wat meer multipicks geeft.

 

PLAATSBESPARING

Van 600 vierkante meter naar 50 vierkante meter, goed voor 92% plaatsbesparing. Hierdoor konden ze ook hun nieuw gebouw afstemmen op hun noden.

 

 

FOUTLOOS WERKEN

LEMO heeft een ruim productengamma, wat soms veel telwerk vereist voor orderpickers. Het pick-to-lightsysteem en de laserpointer zorgen ervoor dat de foutenmarge gereduceerd wordt tot het minimum. Medewerkers kunnen zich beter concentreren op het picken van het juiste aantal items.

 

ERGONOMIE

De paternosterstelling zorgt ervoor dat zware dozen op een efficiënte en ergonomische manier gepickt kunnen worden. Orderpickers kunnen ergonomischer picken door de ergonomische hoogte van de verticale liften.

 

 

ECONOMISCH

LEMO werkt efficiënter – meer orderlijnen met hetzelfde aantal medewerkers. Het logistieke centrum moest ook minder groot gemaakt worden door de plaatsbesparing van de verticale liften – minder kosten voor de aankoop van grond.

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Ik wil graag

Ik wil graag